The Orthodox Family Seminar

The Orthodox Family Seminar

The inaugural Orthodox Family Seminar of the St Nicholas Serbian Orthodox Church in Blacktown was held on 24 November 2018.

With gratitude to MIS TV we are able to present the recordings of all three lectures.

 

Next Seminar is planned for 23 November 2019

More details soon

 

ПРВИ СЕМИНАР О ПРАВОСЛАВНОЈ ПОРОДИЦИ ОДРЖАН У ЦРКВИ СВЕТОГ НИКОЛЕ У БЛЕКТАУНУ

 

На празник Светог Краља Стефана Дечанског, 24. новембра 2018, у црквеној општини Свети Никола у Блектауну организован је први семинар о православној породици- “The Orthodox Family Seminar”. Са благословом његовог преосвештенства Епископа Силуана блектаунска парохија окупила је велики број православне омладине из више јурисдикција као и висококвалификоване и врло способне предаваче са богатим пасторалним искуством.

Семинар је окупио више од стотридесет регистрованих учесника, махом из српске, руске и грчке православне цркве. Регистрација учесника отворена је нешто пре 9:30 часова а свечано отварање започело је молитвом тачно у 10:00 часова. Част да отвори семинар уводним словом и уједно да председава првом сесијом припала је г. Мр. Драгољубу Бркљачу, подпредседнику Црквене општине Блектаун.

Г. Бркљач поздравио је присутне, упознао их са планом рада семинара и представио позадину како идеје тако и реализације овог значајног пројекта који увелико превазилази границе само једне парохије. На крају свог обраћања Драгољуб је најавио и првог предавача, високопреподобног архимандрита Алексeja, духовника Руског православног Светопреображењског манастира из околине Куме.

Отац Алексej говорио је на тему ”Породица без деце”, у којој је нагласио православни поглед на брак као Свету Тајну која нема искључиво сврху рађања деце већ првенствено обожење супружника. Уводно излагање инспирисало је публику да у наставку развије дијалог са оцем Алексејем и потражи одговоре на додатна питања.

У 11:30 направљена је прва пауза за кафу и преподневну закуску а семинар је настављен 15 минута касније другим предавањем.

Другом сесијом председавала је гђа. Мр. Љубица Мансел, координаторка српске школе ”Богдан Болта” при блектаунској Црквеној општини. Она је најавила предавање високопречансног протојереја Др. Георгија Лиангаса. Отац Георгије је парох грчког православног храма Светог Нектарија у Бурвуду и дечији психијатар.

Његово предавање насловљено ”Подизање православне деце у Аустралији 21. века” понудило је древна решења неким савременим проблемима. Отац Георгије је своје излагање засновао на учењу Светих отаца које је повремено поредио са личним пастирским, родитељским и лекарским искуством. Његово излагање је било више практичне природе па је тиме и дискусија после предавања била живља.

Након другог предавања сви присутни су изашли у порту храма за заједничку фотографију док су за то време чланице Кола Српских Сестара ”Југовића Мајка” послужиле ручак у црквеној сали. Једночасовна пауза за ручак била је и згодна прилика за учеснике да се међусобно боље упознају, друже и упореде утиске из преподневних предавања.

Звоно је у 14:00 часова најавило наставак семинара и треће предавање. Председавајући треће сесије био је чтец Др Михаило Милетић, вероучитељ Црквене општине Блектаун, који је најавио предавање високопречасног протонамесника Мр. Веселина Сворцана, пароха српског православног храма Светог Архангела Михаила из Хомбуша.

Отац Веселин говорио је на тему ”Како изабрати супружника по вољи Божјој”. Ова тема природно је највише побудила пажњу млађих учесника и оних који још нису у браку. Али је дискусија након предавања била плодоносна и инспиративна и за све остале учеснике.

Након закључења треће сесије учесницима се кратко обратио и отац Немања Мрђеновић, парох блектаунски, који је захвалио свима који су учествовали у припреми и реализацији овог величанственог скупа. Много људи из Црквене општине данима је неуморно радило да би сваки аспект овог скупа био на завидном нивоу. Отац Немања захвалио се и оцу Александру Ивановићу, другом пароху рутихилском, који је издвојио времена и поред парохијских обавеза да још једном покаже подршку сестринској цркви у Блектауну. Посебну захвалност отац Немања је упутио предавачима и публици који су оживотворили ово сабрање и уједно на одушевљење учесника потврдио да ће се Породични семинар организовати и следеће године.

Добротом г. Зорана Подинића и МИС Телевизије из Сиднеја, сва три предавања у трајању од по четрдесетпет минута су снимљена и ускоро ће бити доступна јавности. Дискусије, питања и одговри и други садржаји неће бити публиковани.

Семинар је закључен узношењем благодарности Господу и послужењем поподневне закуске у 15:30 часова.

текст и фото: Организациони одбор Породичног семинара 2018.